Kakao drożeje szybciej niż bitcoin

Cena kakao co prawda spadła w środę poniżej poziomu 9600 dolarów za tonę, ale dzień wcześniej sięgnęła, w kontraktach terminowych na maj, rekordowego poziomu 10 080 dolarów.

Publikacja: 27.03.2024 15:32

Kakao drożeje szybciej niż bitcoin

Foto: Bloomberg

Od początku roku cena kakao wzrosła aż o prawie 130 proc., a przez ostatnie 12 miesięcy zdrożała o 250 proc. W wyniku tego tona kakao stała się droższa od tony miedzi (za którą płacono w środę po południu na Londyńskiej Giełdzie Metali 8835 USD). W zbliżającym się do końca pierwszym kwartale zwyżki cen kakao wyróżniały się na tle zmian cen innych surowców. Większość "miękkich" surowców rolnych doświadczyła co prawda w tym okresie dwucyfrowych, ale dużo bardziej umiarkowanych zwyżek, a zboża taniały. Ceny większości metali przemysłowych spadały, a surowców energetycznych rosły.

Czytaj więcej

Czekolada znów podrożeje. Dramatyczna sytuacja na plantacjach kakao

Czemu kakao drożeje?

Czym tłumaczyć jednak to, że ostatnie miesiące przyniosły tak gwałtowny wzrost cen kakao, które drożało nawet szybciej niż bitcoin? Analitycy wskazują, że na rynku daje o sobie znać silny niedobór podaży. Międzynarodowa Organizacja Kakao szacuje, że deficyt tego surowca wyniesie w sezonie 2023-2024 aż 374 tys. ton, podczas gdy w poprzednim sezonie wynosił 74 tys. ton. Niedobory kakao na rynku są obecnie największe od 60 lat.

"Globalna produkcja kakao zależy od kilku krajów Afryki Zachodniej - Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Kamerunu i Nigerii - które łącznie odpowiadają za prawie 75 proc.  światowej produkcji. Sektor ten w dużej mierze działał na plecach drobnych rolników, których ceny sprzedaży zawsze pozostawały na niskim poziomie - niezależnie od warunków rynkowych - ponieważ mechanizmy cenowe w skupie od producentów ziarna są zazwyczaj kontrolowane przez rządy tych krajów i kształtują się poniżej wartości rynkowej kakao. W międzyczasie z  ograniczonej podaży korzystali handlowcy, przetwórcy i producenci wyrobów czekoladowych. którzy osiągali w tych warunkach wyższe marże. Sytuacja ta doprowadziła do wykreowania pewnego mechanizmu ubóstwa, niedoinwestowania i spadku plonów u rolników uprawiających kakao"- piszą analitycy Allianz Trade.

Czytaj więcej

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

- Wielcy producenci czekolady dobrze się zabezpieczyli w zeszłym roku i nie będą musieli natychmiast przerzucać kosztów na konsumentów. Ale tylko tyle branża może zrobić, by zaabsorbować koszty. Najgorsze dopiero nadejdzie. Ceny kakao pozostaną podwyższone przez pewien czas, gdyż nie ma łatwych rozwiązań dla problemów systemowych dotykających rynek - twierdzi Paul Joules, analityk Rabobanku.

Od początku roku cena kakao wzrosła aż o prawie 130 proc., a przez ostatnie 12 miesięcy zdrożała o 250 proc. W wyniku tego tona kakao stała się droższa od tony miedzi (za którą płacono w środę po południu na Londyńskiej Giełdzie Metali 8835 USD). W zbliżającym się do końca pierwszym kwartale zwyżki cen kakao wyróżniały się na tle zmian cen innych surowców. Większość "miękkich" surowców rolnych doświadczyła co prawda w tym okresie dwucyfrowych, ale dużo bardziej umiarkowanych zwyżek, a zboża taniały. Ceny większości metali przemysłowych spadały, a surowców energetycznych rosły.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora
Przemysł spożywczy
Skuteczna „koniakowa dyplomacja” Francji
Przemysł spożywczy
Wydarzenie na rynku alkoholi: włoski bitter przejmuje koniak
Przemysł spożywczy
Milka i Oreo znikają ze sklepowych półek. „Niedopuszczalne podwyżki cen”
Przemysł spożywczy
Ceny kawy i kakao biją rekordy. Żywność na świecie znowu drożeje